{ "title": "Sinüslerde Kist", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/sinuslerde-kist.jpg", "date": "20.01.2024 17:44:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Sinüslerde Kist, oluşumu sorunu kistlerin insan vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Sinüslerde bulunan salgı bezlerinin tıkanması sonucunda işlem yapamaz duruma gelmesi ve oluşan salgının tıkanıklık sebebi ile birikmesinden kaynaklanır. Çoğu insan baş ağrısı şikâyeti sonucunda doktora gider. Doktor teşhis için MR çekilmesini istemektedir. Çıkan MR sonucunda eğer sinüzitlerde bir kist oluşmuş ise tespit edilerek bu teşhise bakılarak tedavi sürecine başlanır. Kistler içleri sıvı ile doldurulan şeffaf baloncuklara benzerler. Bu olgu yani kist oluşumu oldukça yaygındır. Oldukça fazla rastlanılan bu şikâyet genizde akıntı veya baş ağrısı oluşmasına sebep olmaz. Bu sebep ile çoğu zaman cerrahi müdahale istemeyen bir problem olarak bilinmektedir. Ancak mukosel olarak adlandırılan büyük yapılı kistler var ise cerrahi müdahale gerekmektedir.

Sinüslerde kistin cerrahi tedavi gerektirdiği nasıl anlaşılır?

Sinüslerde yalnızca mukosel adı verilen kistlere cerrahi müdahale edilir. Sinüslerde yer alan salgı bezlerinden biri ağız kısmında tıkanma olduğunda sümük salgısını dışarı atamaz ve sonuçta bu salgı birikerek kesecik haline gelir. Kesecik daha fazla büyüyerek sinüslerin ağız yolunu kapatmadığı sürece kişide herhangi bir şikâyete sebep olmaz. Bu sebeple tespit aşamasında genelde tesadüfen gerçekleştirilir. Sinüs tomografisi veya normal filmler çekilince ortaya çıkmaktadırlar.

Sinüslerde Kist Var İse Nasıl Tedavi Edilir?

Bu kısımda oluşan kistlerin kendilerine has bir görüntüsü ve şekli vardır. Bu görüntüye göre kistin üst bölümünde hava bulunmaktadır. Bir kişinin eğer sinüslerinde kist oluşmuş ise eğer yalnızca 2-3 sene aralıklı olarak tıbbi kontrole gitmesi önerilir. Ancak bu cerrahi müdahale istemeyen kistler için gereklidir. Farklı olarak büyüyen kist eğer sinüs ağzını tıkayacak büyüklükte ise işte o zaman cerrahi uygulama gereklidir. Çünkü tedaviye başlanmaz ise oluşan iltihap eritici özelliği sebebinden dolayı sinüs boşluğunu tamamen kaplar ve kemiklere baskı yapar. Bunun sonrasında ise bu duruma bağlı olarak yanakta şişkinlik, baş ağrıları ve gözleri etkileyen patolojik etkiler oluşturur. Ayrıca böyle bir durumun oluşumundan haberdar olunduğu halde halen tedaviye başlanmaz ise oluşan iltihap sinüs kemiklerini eritir ve beyin, göz gibi oldukça önemli organ dokularına zarar verecek hale gelir.
" } ] }