{ "title": "Sinüs", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/sinus.jpg", "date": "21.01.2024 01:33:24", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sinüs, Yeni doğan bir bebeğin dahi çok küçük bile olsa sinüsleri vardır. Başlarda bezelye büyüklüğünde olan bu boşluklar burnun içerisinden kafatası ile yüz kemiklerinin içine doğru genişleyebilen boşluklardır. Genç erişkinlik ve çocukluk döneminde genişlemeye büyümeye devam eder. Burun iç yüzeyini kaplayan zarın aynısı tarafından kaplanır. Bir kurşun kalem başı büyüklüğü kadar açılar ile burun boşluğuna bağlanırlar.

Sinüs Nedir?

Tıpta 'it' eki enflamasyon ya da enfeksiyonu ifade etmektedir. Bu sebep ile sinüzit, sinüslerin enflamasyonu ya da enfeksiyonudur. Tipik olan akut bir sinüzit olayı alerjik ya da soğuk algınlığı gibi atak sonucunda oldukça fazla miktarda mukus salgılanması ile meydana çıkmaktadır. Zarlar o kadar fazla şişebilir ki sinüslerde bulunan küçük aralıklar kapanır. Mukus ile hava burun ve sinüsler arasında rahat hareket edemez ise mukusu sinüsler içerisinde birikerek basıncın artmasına sebep olmaktadır. Hangi sinüsün nasıl etkilendiğine bağlı olarak alında ya da yüzde üstüne basmak ile oluşan gözlerin arasında ya da gerisinde üst dişlerde ve yanaklarda ağrı oluşturur. Çıkış yeri kapalı ve mukus ile dolu bir sinüs bakterilerin üremesi için oldukça uygun bir ortamdır. Eğer soğuk algınlığı normalden daha fazla sürer ise ve oluşan sümük yeşil renkli ve sarı renge dönerse ya da garip bir tat oluşursa muhtemelen bakteriyel enfeksiyon gelmiştir. Akut sinüzit olgularında ise yüz ve alındaki ağrı şiddetli olmaktadır. Sinüs çıkış yerinin uzun müddet kapalı kalması durumunda kronik sinüzit oluşmaktadır. Baş ağrısı hissi seyrekleşir fakat kötü koku ve akıntı devam eder. Enflamasyonun çok fazla olması sonucunda da polip olarak adlandırılan oluşumlar gelişir. Bazı sinüzit olguları ise üst dişte oluşan enfeksiyonun sinüse geçmesi sonucunda oluşmaktadır.

Sinüsler ne İşe Yarar?

Sinüsler normal bir salgı yani (Mukus) oluşturan burun sisteminin bir parçasıdır. Normal bir şekilde sinüs ve burunlar günde yaklaşık litre kadar mukus salgılarlar. Üretilmekte olan mukus burun örtüsü yani (Mukoza) üstünde hareket ederek bakterileri, toz parçacıkları ile diğer hava yolu ile taşınabilen partikülleri yıkar ve süpürürler. Daha sonrasın da bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçerisinde bulunan bakteriler ve parçacıklar mide asidi tarafından parçalanmaktadır. Birçok kişi bunun farkında değildir. Çünkü bu durum normal bir vücut fonksiyonudur.

Burun Gerisine Akıntı Ne Anlama Gelir?

Burun içi; hava kirliliğinden dolayı alerjiye sebep olan maddeler tarafından virüs ya da duman ile rahatsız edildiğinde normalinden daha çok mukus üretmektedir. Bu burun zarlarındaki alerjik maddeyi yıkayarak uzaklaştırmak için bol miktarda üretilen berrak su şeklinde bir salgıdır. Burnun arkasına taraf su şeklinde bir salgı oluşturmaktadır. Arkaya akıntı olmasının en önemli sebebi ise bu olaydır. Bir başka şekilde ise mukus tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da kıvamlı ve yapışkan mukus gelir. Aynı zamanda da cerahat yüzünden mukusun rengi yeşil ya da sarı renkli olur.

Kimler Sinüs Sorunu ile Karşılaşabilir?

Normalde herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir fakat bazı gruplar daha hassastır.

Sigara İçenler: Nikotin ile tütün dumanı doğal direnç mekanizmasını bozmaktadır.

Alerjisi Olanlar: Bir alerji atak türü soğuk algınlığı gibi sinüs kanallarının kapanmasına, mukozanın şişmesine, mukus akımının önüne geçilmesine ve bakteri enfeksiyonuna yol açmaktadır.

Sık, sık Enfeksiyona Maruz Kalanlar: Sağlık personeli ile öğretmenler daha hassastırlar.

İyi Nefes Almayı ve Mukus Akışını Engelleyecek Yapısal Burun Bozukluğu Olan Kişiler: bu duruma örnek verecek olur isek kırık bir burun ya da septum deviasyon yani septum burun delikleri içinde sağ ve sol kaydı ile ikiye bölen bir kıkırdak bir yapıdır. Bunun bir tarafa doğru eğilmesine ise deviasyon adı verilir.

Doktorlar Sinüsler İçin Ne Yapabilirler?

Doktorunuz size burun akıntısının kokusu ve rengi hangi olayların (Günün hangi saatinde ya da hangi mevsiminde), soluk alıp vermenizi bu bulgulara sebep olduğu ile ilgili sorular sormaktadır. Baş ağrınızı doktora tarif etmeye hazır olun; hangi saatlerde ve hangi sıkılıkta olduğu ne kadar sürdüğü görme bozukluğu, kusma ve bulantı ya da burunda tıkanıklık ile ilgili olup olmadığı. Kulak, burun ve boğaz uzmanı özellikle de mukozanın nasıl göründüğünü ve salgının niteliğini göz önüne alarak boğazınızı, dişlerinizi, ağzınızı, burnunuzu ve kulağınızı muayene edecektir.
" } ] }