{ "title": "Sinüs Kosinüs", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/sinus-kosinus.jpg", "date": "21.01.2024 09:03:12", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sinüs Kosinüs, Sinüs ve kosinüs matematikçilerin kullanmış oldukları bir matematik terimi olarak bilinmektedir. Ayrıca anatomi alanında da kullanılan bir terim olarak da bilinmektedir. Matematikte bulunan bazı değerlerin genel adı olarak da bilinmektedir. Sinüs kosinüs matematik ile alakalı bilim dallarının ve kollarının hesaplanmasında kullanılan ve bu tür hesapları çok kolay bir hale getiren bir sistem olarak da bilinmektedir. Ayrıca sinüs kadar kullanılan bir başka değer ise kosinüs, tangant ve kotangent gibi dallarda sinüs benzeri matematikte hesaplama ve kendi aralarında bulunan bağlantıların çözülmesi ile ilgilenen matematik kollarındandır.

Sinüs; Dik bir üçgende bulunan dik açının karşısında bulunan kenarın uzunluğunun hesaplanması o üçgenin açısının sinüsünü vermektedir. Ayrıca bu duruma göre sinüs her daim I'dan küçük sayı olarak bilinmektedir.

Kosinüs; Herhangi bir acının yanında bulunan kenarın hipotenüse oranı olarak bilinmektedir. Ayrıca kosinüs merkezi orijin olan yarı çaplı bir çember üzerinde bulunan bir noktanın eksene göre koordinatı olarak da bilinmektedir.

Matematikte sinüs; Sinüs (Sin) kısaltması ile gösterilmektedir ve trogonometrik fonksiyon olarak da bilinir. Orijin merkezi olan yarıçaplı herhangi bir çember üzerinde bulunan y eksenine göre koordinatıdır. Sinüs (Sin) A= AB / AC'dir.

Anatomide sinüs

Bir de sinüs anatomide kullanılmaktadır. Sinüs insan kafatasının ve burun çevresinde olan kemiklerin içerisinde ve burun boşluklarına açılan kemik boşluklarına sinüs adı verilmektedir. Kişinin sağlıklı durumunda içerisinde hava bulunan yerdir. Bu sinüs boşlukları ses rezonansına yardımcı olan, insan solunum havasını nemlendiren, kafa ağırlığını azaltan ve havanın içerisinde bulunan partikülleri temizleyen ve ısıtma görevleri bulunan yer olarak bilinmektedir.
" } ] }