{ "title": "Sinüs İlaçları", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/sinus-ilaclari.jpg", "date": "21.01.2024 16:32:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sinüs ilaçları, sinüslerde bakteri ya da virüsler nedeniyle ortaya çıkan ve beraberinde farklı şikâyetlere yol açan sıkıntılar için kullanılır. Özellikle soğuk algınlığı hastalıkları ya da gribal enfeksiyonlar sinüzit şikâyetine neden olur. Bahar alerjisi, astım gibi şikâyetleri olan kişilerde sinüzit problemlerine daha sık rastlanır.

Sinüs problemleri ciddi anlamda baş ağrısı, göz ve yüz ağrısına neden olur. Baş ağrısının şiddeti zaman zaman zonklayıcı tarzda olabilir. Eğilirken, yerden bir şey alırken ağrı şiddetlenebilir. Ağrıların şiddetlenme nedeni yapılan hareketler anında sinüs içindeki basıncın artmasıdır. Sinüs belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde burun akıntısı sinüs belirtileri olarak yaşanabilir. Yaşanan akıntı iltihaplı olur ve şiddetlendiğinde öksürük ve bronşite yol açabilir. Sinüs ilerlediğinde ve önlem alınmadığında ses kısıklığı, yorgunluk gibi yakınmalar oluşur. Özellikle geceleri ateş, terleme görülebilir. Sinüs kısaca burun içini kaplayan zar olarak tanımlanabilir. Burun içini kaplayan zar mukus üretir. Burnun nemli kalmasını sağlar. Sinüs şikâyetleri evde alınan önlemlere rağmen geçmiyor ve bir haftadan uzun süredir devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Sinüs ilaçları nelerdir?

Mukolitikler: Sinüste mukus birikmesini önlemek amacıyla kullanılan ilaçlardır. Burun içinde mukus salgısını inceltir ve fonksiyonlarını kolaylaştırır. Asetil sistein, guanifesin ve ambroksol hidroklorür sinüs için kullanılan ilaçlar arasındadır.

Dekonjestanlar: Mukoza damarlarında büzülme sağlayarak mukozayı incelten ilaçlar, sinüslerin boşalmasını ve hava girişini arttırmak amacıyla kullanılır. Damla, sprey ya da ağız yoluyla alınan versiyonları vardır. Sprey şeklinde kullanılan ilaçlar kullanılmaya başlandıktan sonra bölgede şişliği ve tahrişi arttırabileceğinde uzun süre kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanıldığında alışkanlık yapma gibi yan etkileri bulunmaktadır. Ağız yoluyla kullanılan ve burun açıcı olarak bilinen ilaçlar hastalık tamamen geçene kadar güvenle kullanılabilir. Fakat tansiyon, prostat, ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu tür ilaçları kullanmamaldıır. Kullanılan ilaçlar kişiden kişiye değişen huzursuzluk ve uyku problemlerine yol açabilir.

Steroid içeren sprey: bu sprey türleri burun içinde gelişen alerji ve iltihaplara karşı kullanılır. Kronikleşmiş sinüs ve alerjilerde mukozada oluşan ödem ve iltihap nedeniyle oluşan reaksiyonlar için reçete edilir. Kronik sinüslerde 7-10 gün süreyle kullanıldığında poliplerde küçülme ve inflamasyonda azalma sağlar ve bu sayede cerrahi daha kolay yapılır.

Antibiyotikler: Akut olarak gelişen sinüslerde genelde kültüre ihtiyaç duyulmadan tedaviye başlanır. Kullanılacak antibiyotik bölgedeki duyarlılık, hastanın durumu ve ilaçlara karşı göstermiş olduğu duyarlılığa bağlı olarak değişir. Amoksisilin, Amoksisislin-Klavulınik asit, sefrozil, lorakarbef kullanılan antibiyotikler arasındadır. Antibiyotik tedavisinden etkili sonuç alabilmek için düzenli olarak 10-14 gün boyunca kullanılması gerekir.

Antifungal: Mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşan sinüs için kullanılan ilaç türleridir. İlacın dozu ve kullanım süresi bölgede gelişen enfeksiyonun şiddeti ve gelişim hızına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
" } ] }