{ "title": "Sinüs Enfeksiyonu", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/sinus-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 12:28:49", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "
Sinüs Enfeksiyonu: Sinüs kafa kemiği içine yerleşen ağızları burun boşluğuna açılan hava boşluklardır. Sinüsler sesin karakterini ve tanısını yapan önemli yapılardır. Hava boşlukları olduğundan kafanın ağırlığını azaltır, solunum havasının temizlenmesini ve nemlendirilmesini sağlar. Sinüste bulunan mukoza zarının virüs ve bakteriler nedeni ile iltihaplanması sonucu meydana gelen hastalığa sinüs enfeksiyonu denir. Mukoza zarı ürettiği mukus ile mikropların vücuda girmesini engeller. Elmacık kemikleri, göz arası ve göz arkasına gelen boşlukta sinüs bulunur. Sinüs enfeksiyonları en çok bu boşluklarda oluşur. Sinüs enfeksiyonu sinüzit olarak bilinen yaygın bir hastalıktır ve bulaşıcı değildir. Tedavisi kolaylıkla yapılabilir. Fakat sinüs enfeksiyonu olmuş bir insan çok dikkat etmelidir. Özellikle kafa kısmını üşütmemeye soğuktan korunmaya ve saçlarını ıslak bırakmamalıdır.

Sinüs enfeksiyonu ikiye ayrılır
Sinüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Sinüs enfeksiyonu nedenlerinin en başında soğuk algınlığı, alerji, astım, mantar enfeksiyonları, kimyasal ve tahriş edici hava gelir. Bunların yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, başkalarıyla eşyaları ortak kullanmak ve bağışıklık sisteminin zayıf olması gelir.

Sinüs enfeksiyonu korunma yolları: Mutlaka kişinin kendi sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir sinüs enfeksiyonundan korunmak için kışın soğuk havalar üşütmemeye dikkat etmeli başını sıcak tutmalı, soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durması gerekmektedir. Burun tıkanıklığını için nemlendirici spreyler kullanılabilir, özellikle sigara ve alkol bırakılmalı, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı, hijyene dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Saçlar ıslak bırakılmamalıdır.

Sinüs enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Virüslerin neden olmadığı sinüs enfeksiyonu genellikle kendiliğinden geçer. Bakterilerin neden olduğu sinüs enfeksiyonu için doktor antibiyotik yazabilir, reçetesiz satılan ilaçlarda kullanılabilir fakat hafifletse de sonuç vermez ve yan etki yapabilir.

Sinüs enfeksiyonu tedavisi için mutlaka doktora görünmeli ve doktor tavsiyesi ile reçeteli verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Sinüs enfeksiyonu çok ilerlemiş durumlarda ve sürekli oluyor ise doktor kararı ile ameliyat edilebilir.
" } ] }