{ "title": "Sinüs Aritmisi", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/sinus-aritmisi.jpg", "date": "19.01.2024 07:08:30", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Sinüs Aritmisi, Sinüs döngüsünün uzunluğunda fazik olan farklılıklar ile karakterize olan bir aritmi şeklidir. Uyarı çıkaran odak sinüs düğümündedir, fakat yavaşlayan ve hızlandığı zamanlarda aritmi karakterize bir şekildedir. Sinüs aritmisi iki temel şekilde meydana gelir. Solunumsal biçimde başlıca vagal tonusun refleks baskılanmasına bağlı bir şekilde kalp hızı inspirasyon ile yükselir, ekspirasyon ile azalır. Nefesin tutulması ile bu farklılaşmalar yok olur.

Kalp hızı 60 ve 100 dakika arasındadır. Ritim düzenli bir şekildedir. PR aralığı sabit bir şekilde, P dalgası, QRS kompleksi ve T dalgası ise normal bir şekildedir. P: QRS ilişkisi 1:1'dir. Oldukça fazla meydana gelen ve tedavi yapılması gerekmeyen normal olan bir ritimdir. Yetişkin olan insanlardan daha fazla çocuklarda ve gençlerde meydana gelir. Yaşın ilerlemesi ve otonom bir şekilde olan işlev bozukluğu ile sıklığı azalmaktadır.

Çoğunlukla klinik bir yakınmaya sebep olamaz. Kalp hızının ileri safhada yavaşlaması halinde ise bir kaçış ritminin başlamasına sebep olabilir. Tedavisinin yapılmasına çoğunlukla gerek kalmaz. Eksersiz ya da ilaçlar ile kalp hızının yükseltilmesi ile aritmi çoğunlukla sona erer. Solunumsal bir şekilde olmayan cinsi ise oldukça sik olarak dijital fazlalığına bağlıdır. Kalp hızı, yetişkin olan insanlarda 100 dakikanın üzerindedir, özellikle yüksek derece ateşi bulunan insanlarda 170 dakikaya kadar ulaşabilir. Çoğunlukla yavaş bir şekilde başlar ve yavaş bir şekilde sona erer.

Ritim düzenli bir şekildedir. P: QRS ilişkisi 1:1'dir. P dalgası ve QRS kompleksleri normal bir şekildedir. Kalp hızında ileri safhada oluşan artışlar ile meydana gelen miyokard iskemisi sebebi ile ST segment farklılıkları eşlik edebilir. Altta kalp hastalığı yatan olgularda uzun zamanlı olan taşikardi atakları miyokardın iş yükünü fazlalaştırarak konjestif kalp yetersizliğine sebep olabilir. Taşikardi ile koroner perfüzyonun azalması ST segment ve T dalgası farklılıkları ile koroner arter hastalığı bulunan insanlarda anjina pektorisi veya daha ciddi olan bir başka aritminin meydana gelmesini tetikleyebilir.
" } ] }