{ "title": "Paranazal Sinüsler", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/paranazal-sinusler.jpg", "date": "20.01.2024 12:18:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Paranazal sinüsler, vücutta farklı ebatlarda 4 çift halindedir. Bu sinüsler içinde bulundukları kemiklerin isimleriyle tanımlanır. Her birinin farklı işlevleri bulunur. Highmore boşluğundaki maksiller sinüs, kalburumsu kemikte etmoid sinüs, alın sinüsü frontal sinüs, kafa tabanı sinüsü olan frontal sinüs paranazal sinüslerdir.

Paranazal sinüsler

Maksiller sinüs: bu sinüsler doğumda sıvıyla dolu olur. Sinüs tabanı çocukluk döneminde 8 yaşındayken burun tabanına iner. Adolesan dönemde ise erişkin boyuna ulaşır. Yaklaşık 25 mm genişlikte, 33 mm yüksekliğinde ve 34 mm derinliğinde olur. Doğal ostium orta meada hiatıs semilunariste posteriorunda bulunur. %15-40 civarında 1-2 aksesuar ostiumu bulunur.

Etmoid sinüs: bu paranazal sinüsler 8-12 yaşlarındayken erişkin boyda olurlar. 3-15 kadar hücre bulunur. Genişliği posteriorda 15 mm, anteriorda 5 mm, yüksekliği 25 mm kadar, uzunluğu ön arka duvarda 40-50 mm kadardır. Lateral duvarı lamina paprieca meydana getirir. Sfenoid sinüsle birlikte oluşturduğu alan komşulukları için oldukça önemlidir.

Frontal sinüs: bu sinüsler doğumda yoktur. Çocukluk döneminde 12 yaşındayken pnömotizasyonu belirgin hale gelir. Erişkin hale gelmesi 20 yaşında olur. Yüksekliği 28 mm, genişliği 24 mm, derinliği ise 20 mm kadardır. Frontal reces ön etmoid hücrelerin arasındadır.

Sfenoid sinüs: bu paranazal sinüsler 3 yaşında büyümeye başlayarak, adolesan dönemde erişkin boyutlara ulaşır. Yüksekliği 20 mm, genişliği 17 mm, derinliği de 23 mm olur. Sfenoid sinüs lateral duvar komşuluğu olan sfenoid sinüsün çevresinde yukarıdan aşağıya doğru optik sinir, maksiller sinüs, internal karotis arter bulunur. Üst duvarı 1 mm genişliğindeki kemikle duradan ayrılmıştır.

Paranazal sinüslerin görevleri nelerdir?
Paranazal sinüsler burun mukozasına yakın olduğundan, sinüzit ve rinit genellikle birlikte olur. Paranazal sinüsler ve burun mukozasının enfeksiyonlarla savaşmak için, mukosilier sistem aktivitesi, mukusta antimikrobial ajanlar, epitelde mukus örtüsü gibi bazı savunma sistemleri bulunmaktadır. Daha çok mukosilier aktivitenin bozulması sonucunda sinüs içinde sekresyon birikimi olup, enfeksiyona neden olarak sinüzit gelişiminde önemli bir etkiye neden olur.
" } ] }