{ "title": "Maksiller Sinüs", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/maksiller-sinus.jpg", "date": "21.01.2024 09:39:13", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Maksiller sinüs, kafatasımızda yanağımızın sol ve sağ tarafında bulunan sinüslerdir. Ölçü olarak kayısı büyüklüğündedir. Sinüsler içinde en büyüğüdür. Göz, diş kökü ve ağız içi ile komşulukları vardır. Ayrıca kafatasındaki bütün sinüsler bir delik yardımıyla burun içine açılır.

Maksiller sinüs gelişimi
Maksiller sinüs solunumdaki görevleri
Maksiller sinüs enfeksiyonları

Burun ile sinüslerin hava alıp vermeyi azalttığı zaman maksiller sinüs odalarında mikroplar çoğalır, ürer ve iltihaplanma meydana gelir. Bu olaya sinüzit denilmektedir. Maksiller sinüslerde en çok sık görülen hastalık sinüzittir. Mikrop ve virüsler dışında nadiren de olsa mantarlarda enfeksiyon yapar. Bağışıklık sistemine bağlı olarak vücut mikro organizmanın çeşidine göre akıntılı sinüzit gelişir. En sık iltihaplanma yetişkinlerde görülür. Enfeksiyon akışını mikro organizmalar ve bağışıklık sistemi arasındaki direnç etkiler. Maksiller sinüs iltihaplanmasının %10'luk bir kısmı üst çenedeki diş köklerinden kaynaklıdır. Rahatsızlığı belli bir oranda %10-12'sini kistler oluşturmaktadır. Ayrıca çene ve diş ağrısı gibi rahatsızlık hissedildiğinde maksiller sinüzit dikkate alınmalıdır. Dişte enfeksiyon tanısı olmak üzere doktor tarafından kapsamlı kontrol gerektirir.

Maksiller sinüs enfeksiyon belirtileri nelerdir?
Maksiller sinüs enfeksiyon çeşitleri

Akut sinüzit: Akut sinüzit tetikleyici yabancı cisim bulunması ve kronik alerjiler bu rahatsızlığa hazırlayıcı faktör rol oynar. Akut sinüzitte rahatsızlıklar ve ağrılar daha şiddetlidir. Maksiller sinüs enfeksiyon kaptığında yüz ağrısı, baş ağrısı, göz çevrelerinde ağrı olur. Çoğunlukla öne doğru eğilmede artış gösterir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, Geniz akıntısı, koku almasa azalma, ağız kokusu, göz kapaklarında şişme, yüzde şişme, burun kanaması, öksürük, dişlerde ağrı, ateş, gözlerde ağrı olarak belirtileri vardır.

Kronik sinüzit: Akut sinüzitten farkı daha uzun süreli sürmesidir. Daha hafiftir. Rahatsız kişiyi en çok öksürük, geniz akıntısı ve boğaz ağrısı sorunu vardır. Bunların dışında yüzde dolgunluk, burunda tıkanıklık, ağız kokusu olur.

Maksiller sinüs enfeksiyonu teşhisi nasıl konur

Muayenede hastanın rahatsızlığının maksiller sinüs sinüziti bile olduğu düşünülse bile kesin sonucu radyolojik olarak çekilmiş filmler göstermektedir. Hasta tedaviye yanıt vermiyorsa ya da ameliyat düşünülen bir hastanın bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Burnun iç yapısı ve maksiller sinüs hakkında birçok bilgi verir. Akut sinüzitin tedavisinde ilk amaçlanması gereken bu hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaktır. Bu sebepten dolayı medikal tedavi uygulanır.

Maksiller sinüs enfeksiyonundan nasıl korunabilir

Sinüzit hastalığına yakalanmamak ve basit tedavi için dikkat edilebilecekleri birkaç şey vardır. Saçlar banyodan sonra kurulanmalı, bulundukların yerin nemi ve ısısı uygun olmalı, soğukta bulunmamalı, tütün ve sigara tüketilmemeli, alerjiye sebep olan toz ve diğer maddelerden uzak durulmalıdır.

Maksiller sinüs enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Bu hastalıkta önemli olan bakterilerin yok edilmesi ve maksiller sinüslerin burna açılan deliklerin temizlenip açılmasını sağlanmaktadır. Enfeksiyonu yok etme antibiyotiklerle olur. Antibiyotik tedavisi 15-20 gün arasında sürmektedir. Maksiller sinüs deliklerinin açılması için ayrıca spreyler, ağrı kesiciler verilebilir. Spreyler 5 günden fazla kullanılmamalıdır. Kronik sinüzitlerde ilk önce tedavi ilaçla uygulanır. Fakat alerjik, kemik ve et problemi söz konusu ise ameliyat tedavisi gereklidir.
" } ] }