{ "title": "Endoskopik Sinüs Cerrahisi", "image": "https://www.sinus.gen.tr/images/endoskopi-sinus-cerrahisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:51:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Endoskopik sinüs cerrahisi, bu tedaviyle tıkalı bulunan sinüs kanallarının açılması hedeflenir. Bunun sağlanması amacıyla endoskop denilen tıkalı sinüs kanalının görüntülenmesini sağlayan donanımlardan yararlanılır. Hastalarda endoskopik görüntü altında bilgisayarlı tomografi ve özel aletler yardımıyla tıkanmış sinüs kanalları açılır. Burada sinüslerin tıkanmasına neden olan, enfeksiyon oluşturan bütün hastalıklı dokunun dışarı çıkarılması hedeflenir. Böylece tıkanıklığa yol açan doku yok edilir ve sinüs kanallarındaki tıkanıklık kalıcı olarak açılır.

Bu operasyon sırasında en önemli detay cerrahın sinüslerdeki normal sağlıklı dokuyu ya da iltihaplanmış sinüs iyileştikten sonra normal haline dönebilecek olan dokuyu almamasıdır. Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında çıkarılan dokunun fazlalığı kadar iyileşme sürecinde uzama ortaya çıkar. Ayrıca fazla doku çıkarılırsa, operasyonun komplikasyonları da daha fazla olur. Operasyonda çıkarılacak doku ve doku miktarı cerrahın takdirine göre belirlenir. Fakat uygulanan temel hedef bölgeden gerektiği kadar dokunun çıkarılması ve elden geldiği kadar az dokunun çıkarılmasıdır.

Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında kullanılan aletler ve yöntemler

Operasyonu yapan cerrahlar farklı aletler kullanmayı tercih edebilir. Bu seçim tamamen cerrahın kendi tercihine göre belirlenir.

Mikrodebriderler: Operasyonda kullanılan bu cihazın bir ucu tıraşlayıcı, diğer ucu da emme cihazıdır. Operasyonda cerrah ayağıyla cihazın pedalına dokunarak çalıştırır. Bu esnada küçük tüp bölgedeki hastalıklı dokuları tıraşlar, diğer ucundaki emme cihazı da bu dokuları otomatik olarak tüpün içine emer. Uygulamada endoskopik sinüs cerrahisi içinde polipli sinüzitlere bu cihazı kullanan cerrah sayısı oldukça fazladır.

Lazerler: Endoskopik sinüs cerrahisinde önceki dönemlerde dokunun buharlaştırılması için bu cihaz tercih edilmekteydi. Ancak cihaz dokuyu kesip çıkarma yerine, dokuyu yakarak çıkarması ve sonradan yaranın iyileşmesini geciktirdiğinden günümüzde daha az kullanılmaya başlamıştır.

Görüntüleme güdümlü cerrahi (Image guided surgery): Endoskopik sinüs cerrahisinde bu yöntem ileri derecedeki problemlerde tercih edilmektedir. Özellikle hastalık yüzünden ya da yapılan cerrahi yüzünden kişinin burun anatomisinde bozulma varsa bu teknik kullanılmalıdır. Bunun dışındaki olgularda kullanıldığında sadece ameliyat süresinin uzamasına neden olacağından, bir dezavantaj olarak görülür.

Endoskopik sinüs cerrahisi ne kadar devam eder?

Endoskopik sinüs cerrahisinin süresi yaklaşık 1 saat kadar devam eder. Ancak hastanın konka hipertrofisi denilen burun eti büyümesi ya da septum deviasyonu denilen başka sorunları da bulunuyorsa operasyon 1,5 saat kadar sürebilir. Bazı hastalarda endoskopik sinüs cerrahisi ile aynı anda burun estetiği operasyonu da yapılabilir. Bu şekilde yapıldığında yine ameliyatın süresinde uzama olur.

Bu operasyon normalde lokal anesteziyle yapılabilir. Ancak cerrahların tercihi genellikle genel anestezi olur. Bu sayede hastalar herhangi bir şey duymadıkları için cerrahların çalışması daha rahat olur. Endoskopik sinüs cerrahisi için hastane seçiminde en önemli konu endoskopik ekipmanları olan bir hastanenin tercih edilmesi başarıyı arttırır. Çünkü yeni geliştirilmiş yöntemlerle yapılan endoskopik sinüs cerrahisi daha başarılı şekilde yapılır.

Endoskopik sinüs cerrahisi ile kronik sinüs hastalıklarında yapılanlar
Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında kullanılan navigasyon, balon gibi ileri teknoloji cihazlar sayesinde hastanın ve cerrahın operasyonu konforlu şekilde tamamlaması açısından genel anestezi tercih edilir. Müdahale tek sinüs için yapıldığında operasyon 15 dakika içinde tamamlanır. Sinüslerin tamamına müdahale yapılacaksa operasyon 2 saat devam edebilir. Eğer tıbbi açıdan yapılan ek müdahaleler yüzünden gereklilik olmadığı takdirde, sinüs cerrahisi sonrasında burun içine tampon konmamaktadır. Bu nedenle hastalar nefes alma sorunu yaşamaz. Operasyonda orta burun eti altına konan kanamaya ve sonrasındaki doku yapışmalarına karşı tedbir amaçlı tamponlarda ve diğer materyallerde solunum sorunu meydana gelmez. Ortaya çıkan ağrılarda basit ağrı kesici ilaçlarla ortadan kaldırılabilir. Genellikle hastaların 1 gün hastanede kalması istenir. Ancak ameliyattan kaynaklı sorun olmazsa aynı günde taburcu edilebilirler. Hastalar antibiyotik tedavisine en az 10 gün devam etmelidir. Gerekli olursa daha uzun sürede antibiyotik kullanılabilir. Başka ilaçlarda tedaviye eklenebilir.
" } ] }